Egyszerűen fogalmazva, a mesterséges intelligencia a jövőben munkahelyeket fog helyettesíteni. Az egészségügytől kezdve a mezőgazdaságon át az ipari ágazatokig minden iparágban dolgozók számíthatnak arra, hogy az MI miatt fennakadások lesznek a munkaerő-felvételben. Ez nem csak rossz hír. A munkavállalók iránti kereslet, különösen a robotika és a szoftverfejlesztés területén, várhatóan növekedni fog az MI-nak köszönhetően.

Számos szakértő egyetért abban, hogy a következő 5-10 évben számos szakma teljesen automatizált lesz, mint ahogy az online kaszinó világban is gyakran nem is emberek intézik a dolgokat, hanem szoftveres alapon történik például a beazonosítás. A Forbes Technológiai Tanácsot alkotó, magas szintű technológiai vezetőkből álló csoport 13-at nevezett meg, köztük:

  • a biztosítási kockázatvállalást, 
  • a raktári és gyártási munkákat, 
  • az ügyfélszolgálatot, 
  • a kutatást és az adatbevitelt, 
  • a távolsági teherautó-közlekedést
  • A kissé zavarba ejtően széles kategóriát, amelynek neve “Bármilyen megtanulható feladat”.

A Mediumon közzétett esszéjében Kai-Fu Lee MI-guru – a Sinovation Ventures vezérigazgatója és a 2018-ban megjelent “AI Superpowers: China, Silicon Valley, and the New World Order” című könyvének szerzője – azt állítja, hogy 15 éven belül az összes munkahely 50%-át automatizálni fogja az MI.

Hány munkahelyet fog helyettesíteni az MI?

A Világgazdasági Fórum “The Future of Jobs Report 2020” című jelentése szerint az MI 2025-re várhatóan 85 millió munkahelyet vált ki világszerte. Bár ez ijesztően hangzik, a jelentés szerint ugyanebben az időszakban 97 millió új munkahelyet is teremt majd.

“A könyvelők, a gyári munkások, a teherautósofőrök, a jogi asszisztensek és a radiológusok – hogy csak néhányat említsünk – olyan zavarokkal fognak szembesülni, mint amilyenekkel a földművesek szembesültek az ipari forradalom idején” – írja. “A kutatások szerint a mesterséges intelligencia csak gyorsulni fog a munkahelyek felváltásának ütemében, ami a magasan képzetteket és a gyengén képzetteket egyaránt érinti.”

A Becker’s Hospital Review nemrégiben megjelent cikke szerint pedig az MI átvesz bizonyos, a bevételi ciklus kezelésével kapcsolatos egészségügyi feladatokat. Ezeket a fejleményeket és előrejelzéseket figyelembe véve, valamint több tanulmány – többek között a McKinsey Global Institute, az Oxfordi Egyetem és az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatalának tanulmányai – alapján hatalmas és elkerülhetetlen változás van készülőben. 

E változás természetéről számos elmélet született. És sok közülük – talán örömmel hallja – nem komor és nem borúlátó.  “Csak annyit kell tenned, hogy beírod, hogy ‘YouTube robot fail’ – mondja Chou, a chicagói székhelyű Catalytic AI startup vezérigazgatója. És bár egyre okosabbak lesznek, és újszerű módon szolgálják ki az ipart, Chou szilárdan hisz abban, hogy “elég messze vagyunk még a ‘Terminátortól'”. Más szóval a mesterséges általános intelligenciától – az emberhez hasonló dolgoktól. Sean Chou, a chicagói székhelyű Catalytic AI vállalat vezérigazgatója szerint a technológiának mindig szüksége lesz emberekre. Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy a gépek nem fejlődnek. Hanem arról van szó, hogy sokkal lassabban fejlődnek, mint ahogy azt a média néhány lélegzetelállítóbb tudósítása elhiteti – ami nagyszerű hír azoknak, akik szerint a robotok és más mesterséges intelligenciával működő technológiák hamarosan el fogják lopni a munkájukat.

A mesterséges intelligenciának emberi leleményre van szüksége

Sok szakértő szerint a mesterséges intelligencia legnagyobb áldásai közé tartozik, hogy képes megmenteni az embereket attól, hogy unalmas, ismétlődő feladatokat végezzenek, amelyek az általános feladataik részét képezik, így szabadon koncentrálhatnak összetettebb és kifizetődőbb projektekre – vagy egyszerűen csak kivehetik a szükséges szabadidejüket. 

“Mindig van egy olyan aggodalom, hogy a technológia kiszorítja ezt a jelenlegi munkaerő-állományt vagy feladatokat, és ez igaz is” – mondja Chou. “De mindig az történik, hogy a munkát és a teljesítményt átirányítják olyan dolgokra, amelyek sokkal produktívabbak.

Egyesek szerint a megnövekedett termelékenység és hatékonyság még a munkahetet is lerövidítheti. Ami elméletben jónak tűnik, de számos problémával jár. Nevezetesen: hogyan érinti ez a béreket és juttatásokat? És ki kapja a pénzbeli jutalmak nagy részét? A vállalatok? A munkavállalók? A kormány? Ezek továbbra is megválaszolatlan kérdések.

“A technológia eddig a pontig több munkát okozott, mert ez egy újabb dolog, amivel foglalkozni kell” – mondja Justin Adams, a Digitize.AI korábbi vezérigazgatója és az új chicagói székhelyű Waystar anyavállalat alelnöke. “De úgy gondolom, hogy van egy fordulópont, ahol bizonyos mesterséges intelligenciák eljutnak egy olyan helyre, ahol ez valóban megfordul.” Chou szerint azonban ahhoz, hogy a technológia bevezetését megkönnyítsék, hogy az inkább csökkentse, mint növelje a munkaterheket, emberekre van szükség – sok emberre.

“Minél több technológiát foglal magában, és minél többet követelünk a technológiától, annál több ember vesz részt ebben” – mondja. Chou a videojátékokat hozza fel jó példaként. Azt mondja, a “DOS-korszakban” elég volt egy hiperelkötelezett “szélhámos” és hat hónapnyi munka ahhoz, hogy egy olyan játékot hozzanak létre, amelyet shareware-ként lehetett terjeszteni. Ma már egy high-tech falu kell ahhoz, hogy elkészüljön az, amit Chou úgy jellemez, mint egy “filmstúdióhoz hasonló vállalkozás”, amelyhez szinkronszínészekre, dizájnerekre, kifinomult fizikára és több millió dolláros költségvetésre van szükség. 

“Az emberek száma, akikre szükség van ahhoz, hogy egyre jobb és jobb technológiát nyújtsunk, masszívan növekszik” – mondja. “Tehát a csúcstechnológia hatása miatti aggodalomtól eljutunk a technológia létrehozásában való tényleges közreműködésig. Ha megnézzük a mesterséges intelligenciát, akkor megállás nélkül szükség van a képzésre, az adatokra, a karbantartásra, az összes felmerülő kivételre. Hogyan felügyeljük a mesterséges intelligenciát? Hogyan képezzük ki? Hogyan gondoskodunk arról, hogy a mesterséges intelligencia ne ámokfutó legyen? Ezek mind új munkakörökké fognak válni.” Így tehát elmondható, hogy amit az MI az egyik oldalon elvesz, azt a másik oldalon valószínűleg vissza is adja, hiszen emberi közbenjárás nélkül még sokáig nem fognak tudni teljesen automata módon működni ezek a rendszerek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here